Stiltezones in de trein

Hoera! Vanaf dinsdag 24 januari tot en met 31 mei 2023 experimenteert de NMBS met stiltezones in enkele treinen.

De NMBS stelt vast, dat er een significante behoefte is aan stilte op de trein. Daarom kunnen treinreizigers op de IC-treinen Oostende – Brussel – Eupen en Brussel – Namen – Aarlen – Luxemburg in de periode van 24 januari tot 31 mei kiezen om plaats te nemen in een rijtuig waar stilte troef is. Deze treinen zullen geleidelijk worden uitgerust met stiltezones.

Waar vind je de stiltezones? De stiltezones bevinden zich in tweede klasse voor- of achteraan de trein. Het rijtuig is herkenbaar aan pictogrammen aan de binnen- en buitenzijde. Iedereen kan gebruikmaken van de stilteplekken en het is niet nodig om te reserveren.

Wat geldt er in een stilterijtuig? In een stiltezone praat je niet hardop met elkaar en telefoneer je niet. Zet ook het volume van je hoofdtelefoon of oortjes op zacht en stel je mobiele telefoon in de stille modus.

Jouw mening is belangrijk, stilteminnende reiziger! Tijdens de testperiode zal het personeel van de NMBS aan de reizigers in de stiltezones vragen wat zij over het experiment vinden. Reizigers kunnen een schriftelijke enquête invullen. Met de bevragingen en het gehele testproject gaat de NMBS na of de stiltezones in de smaak vallen. In juni wordt het testproject dan geëvalueerd en zien we hopelijk/waarschijnlijk de definitieve invoering van stiltecoupés op de twee spoorlijnen en graag ook op andere treinen.

Stilteminner reis dus graag naar zee of de Ardennen met de IC-trein tussen januari en mei en help mee om wat stilte te creëren om onze treinen. Alvast dankjewel.