Effect van stilte op je hersenen

Stilte in alles

Een verband tussen het regenereren van hersencellen en stilte

Een studie uit 2013 met muizen, gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Structure and Function, gebruikte verschillende soorten ruis en stilte en volgde het effect dat geluid en stilte hadden op de hersenen van de muizen.i De stilte was bedoeld als controle in het onderzoek. Wat ze ontdekten was verrassend. De wetenschappers konden concluderen dat wanneer de muizen werden blootgesteld aan twee uur stilte per dag, ze nieuwe cellen ontwikkelden in de hippocampus. De hippocampus is een gebied in de hersenen, dat wordt geassocieerd met geheugen, emotie en leren.

Deze groei van nieuwe cellen in de hersenen vertaalt zich niet noodzakelijkerwijs in tastbare gezondheidsvoordelen. In dit geval zegt onderzoeker Imke Kirste echter dat de cellen werkende neuronen bleken te worden. “We zagen dat stilte de nieuw gegenereerde cellen echt helpt om te differentiëren in neuronen en te integreren in het systeem.”

In die zin kan stilte je hersenen letterlijk doen groeien.

Misschien is dus de Stilte-app iets voor jou?

i Is silence golden? Effects of auditory stimuli and their absence on adult hippocampal neurogenesis, Kirste, I., Nicola, Z., Kronenberg, G. et al., Brain Structure Function 220, 1221–1228 (2015). https://doi.org/10.1007/s00429-013-0679-3