Stilte nemen helpt bij stres

We kunnen stellen dat we in een speciale tijd leven met heel wat uitdagingen. Stres hangt in de lucht en heeft een invloed op bijna iedereen. Wat doe je er aan?

Door de snelle persoonlijke, maatschappelijke en globale veranderingen, waaraan we blootgesteld worden, laaien emoties als onzekerheid, angst, ongeduld, woede en droefheid vaak op. Bovendien worden we overstelpt met een niet-aflatende stroom van informatie. Er is meer te doen en minder tijd om het te doen. We worden ook blootgesteld aan de stres van andere mensen op het werk, thuis, in het nieuws of in het verkeer en we nemen weinig tijd om te rusten en te bekomen. Een constant stresgevoel wordt vandaag als normaal beschouwd.

Om eerlijk te zijn. Er zijn geen snelle oplossingen om bevrijd te worden van alle stres in ons leven. Maar door pro-actief in te spelen op stres, kunnen we de druk die op ons rust enorm verminderen.

Proactive - Free of Charge Creative Commons Wooden Tile image

Stres kan op vele manieren aangepakt worden. Bijvoorbeeld, door:

 • het eten van gezonde voeding,
 • het drinken van minder alcohol en koffie,
 • het stoppen met roken,
 • sport en beweging,
 • voldoende slaap,
 • meditatie
 • het nemen van een pauze
 • plezier te maken en sociale contacten te onderhouden

Dit kunnen allemaal hulpmiddelen zijn, maar geef toe, gewoontes veranderen, is niet gemakkelijk. De methode die ik jullie aanbied is anders, doordat er direct ingezet wordt op wat er onbewust in ons leeft en op onze emoties. Er wordt dus gemikt op dat wat er onder onze gewoontes schuilgaat.

Er is interessant nieuw wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over de communicatie tussen ons hart, onze hersenen en ons lichaam. De organisatie, HeartMath, heeft, naast vele andere wetenschappers, de afgelopen 10 jaar veel werk verricht op dit vlak. Heel wat informatie vind je hier reeds over in vroegere blogteksten op deze website. Maar in plaats van al dit boeiend theoretisch werk samen te doorploeteren, laten we daarentegen een eenvoudige oefening doen om de inzichten van de wetenschap zelf te ervaren. Probeer dit even voor één minuut:

 • Neem even stille rust
 • Focus je aandacht op je hart en glimlach
 • Adem rustig en iets dieper dan gebruikelijk

Voel je verschil in hoe je je voelt? Dit korte moment van stille focus en appreciatie heeft je hartritme veranderd. Het hart communiceert met je hersenen en de rest van je lichaam. Hoe beter je kan focussen op je hart en oprecht appreciatie voelen kan, hoe meer het hartritme in balans zal komen en er vandaaruit positieve signalen zullen gestuurd worden naar de hersenen en de rest van het lichaam. Die signalen laten het lichaam ontspannen en wekken feel good hormonen op.

Even stilte nemen doet wonderen.